Kahvinkeitin

kahvinkeitinKahvinkeitin on se yleisin tapa valmistaa kahvia niin kotona kuin työpaikallakin. Kahvinkeittimen käyttö on jokaisella suomalaisella kahvinjuojalla hyvin hallussa, tosin kahvimitat saattavat olla hakusessa kun joutuu operoimaan ennestään tuntematonta kahvinkeitintä.

On monia eria asioita mitkä vaikuttavat suodatinkahvin makuun, ja niistä kannattaakin olla tarkkana, sillä hyvästäkin kahvista saa pahanmakuista väärillä menetelmillä. Voit käydä selaamassa listaamiemme kauppojen kahvinkeitinvalikoimaa täältä.

Miten kahvinkeitin toimii?

Kahvinkeitin toimii suodatinpussimenetelmällä, eli keittimen lämmittämä vesi valutetaan suodatinpussiin laitettujen kahvinpurujen läpi kahvipannuun. Sen monimutkaisempaa ei peruskeittimien toiminta ole, mutta hieman paremmat keittimet hoitavat tämänkin toiminnan paremmin, sillä esimerkiksi valutettavan veden lämpötila saattaa halvemmissa malleissa vaihdella hyvinkin paljon. Veden lämpötilan pitäisikin olla 95 asteen tietämillä, jotta kahvista saadaan parhaiten aromit irti. Liian haalea vesi ei saa puruista kaikkia aromeita irti, jolloin kahvin maku jää latteaksi. Liian kuuma vesi taas irrottaa puruista myös ei toivottuja kitkeriä aromeja.

Kahvin keittäminen – mitä tulee tietää?

Vaikka kahvinkeitin omaisi yllä mainitun optimilämpötilan vedelle, on myös monia muita makuun vaikuttavia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Oikea säilytyslämpötila

Ensinnäkin suurin osa kahvinkeittimistä ylläpitää valmiin suodatetun kahvin lämpötilaa, jotta se ei viilene jos et samantien ole kärkkymässä kahvia kuppiin kun viimeinen pisara on pudonnut. Jos tämä ylläpitolämpötila on liian suuri, alkaa kahviin ilmestyä kitkerää sivumakua. Sopiva valmiin kahvin säilytyslämpötila liikkuu 80 asteen yläpuolella.

Suodatinpussillakin on merkitystä

Kaupan hyllyt notkuvat erilaisia suodatinpusseja ja niistä osa ei ole lähelläkään sitä, mitä hyvä kahvi vaatii. Halvimmat suodatinpussit irrottavat itsestään makua valmiiseen kahviin, joten on syytä valita suodatinpussi, josta ei irtoa hajuja tai makuja. Monet suosivatkin happivalkaistuja suodatinpusseja, sillä valkaistuista pusseista kahvi suodattuu paremmin. Halvimmat valkoisetkaan pussit eivät välttämättä toimi oikein, jos suodatinpaperi löystyy kahvin keittämisen aikana liikaa, jolloin se tukkii suodatinpussitelineessä olevat raot ja vesi jää kahvinpurujen päälle makaamaan liian pitkäksi aikaa.

Puhdas kahvinkeitin ja miten kahvinkeitin puhdistetaan

Kahvinkeitin likaantuu melko nopeasti, sillä kahvi on rasvaista ja vedessäkin on kalkkia. Monet tekevätkin sen virheen, että täyttävät kahvinkeittimen vesisäiliön kahvipannulla, jolloin pannusta saattaa irrota rasvaa vesisäiliöön. Kannattaakin kaataa vesi säiliöön vaikka vesikannulla niin pysyy putket paremmin puhtaana. Kalkki kertyy pikkuhiljaa keittimen putkiin ja siirtyy siitä myös keittämisen yhteydessä kahviin. Kahvinkeittimen puhdistukseen on tarjolla monia kaupoista löytyviä puhdistusaineita ja ne ajavatkin asiansa hyvin. Kannattaa siis suorittaa puhdistus säännöllisesti. Voit toki käyttää kalkin poistamiseen myös vettä ja etikkaa suhteessa 70-30. Useimmat näistä puhdistusnikseistä toimii niin, että veden ja käytettävän puhdistusaineen seos käytetään kahvikoneen läpi aivan kuin keittäisit kahvia. Eli lisää vesi ja aine säiliöön ja napsauta kone päälle, anna veden kulkeutua pannuun saakka. Tämän jälkeen on myös syytä huuhdella putkistoon ja säiliöön jääneet pesuainejäänteet pois täyttämällä säiliö pelkällä vedellä ja laittaa kahvinkeitin päälle.

Tärkeintä on laadukas kahvi ja miten kahvi säilytetään

Vaikka omistaisitkin monen sadan euron kahvinkeittimen, ei se tarkoita että kahvista tulee täydellistä jos laitat pesään marketin halvinta kahvia. Hyvällä kahvinkeittimellä saat ehkä parempaa halvinta kahvia, mutta sekään ei mitään suuria makuelämyksiä tule tarjoamaan.

Nyt kun olet panostanut laadukkaaseen kahviin, on syytä pitää siitä myös huoli kahvipaketin avaamisen jälkeen. Kun paketti on avattu, pääsee se kosketuksiin hapen kanssa, joka alkaa vaikuttamaan kahvin makuun pikkuhiljaa. On siis syytä hankkia esimerkiksi ilmatiivis kahvipurkki, missä rakas kahvisi on turvassa näiltä ilkeiltä kaasuilta ja läheltä löytyviltä hajuilta. Vielä parempi on jos ostat vakuumipurkin, josta voit imeä ilmat pois sulkemisen jälkeen.

Vieläkään ei kahvi ole turvassa maailman menolta, sillä se pitää vielä säilöä oikeassa lämpötilassa. Vaikka kahvi olisikin tiiviisti purkissa, on se silti alttiina lämpötilojen muutoksille, joten paras paikka sille on jääkaapissa. Varsinkin jos yksi kahvipaketti kestää sinulla yli viikon, on sen säilyvyys huomattavasti parempi tiiviissä purkissa jääkaapin puolella. Jos taas kahvia kuluu enemmän, ja paketti ei ehdi pitkään nurkissa lojua, riittää sen säilömiseen kuiva ja valolta suojattu paikka huoneenlämmössä. Eli kannattaa sijoittaa purkki riittävän kauas uunista tai tiskikoneesta, jotka päällä ollessaan lämmittävät myös lähiympäristöä.

Samat säännöt kahvin säilytykseen pätee myös muille kahvinvalmistusmenetelmille, kuten mutteripannulle, pressopannulle ja kahvikoneille.